Sivut

lauantai 18. kesäkuuta 2011

ompele omasi



Tutun näköisiä pussukoita? Koska muutamaan kertaan olen kuullut toiveita pussukka-ohjeesta, ajattelin vihdoin ja viimein näitä pussukoita ommellessani napsia myös vaihekuvat, jotta saisin ohjeen kirjattua kaikkien iloksi. Tämän pussukanompelutavan luin ensimmäistä kertaa jostain tilda-kirjasta. Kirjan ohjeesta olen kuitenkin itse muokannut tämän pussukan muodon. Toki saman tyylisiä on nähty useammassakin blogissa. Mielestäni tällä tavoin saa pussukan (ja varsinkin vetoketjun) ommeltua todella helposti, joten siksikin on kiva pistää ohje jakoon.



Pussukkaa varten tarvitset yhteensä neljä saman kokoista palaa. Kaksi palaa päällikankaasta sekä kaksi vuoriin tulevaa palaa. Yritin hahmottaa tuohon kuvaan vähän mittoja, joilla olen nämä pussukat tehnyt, mutta samalla mallillahan voi tehdä ihan minkä kokoisen pussukan tahansa. Tässä kuitenkin yläreunan pituus on ollut 14cm, alareunan 13+ molemmilla puolilla nuo 2,5cm leveät "siivekkeet" ja korkeutta alareunasta yläreunaan on 12,5cm. Lisäksi joka reunaan vielä 1cm saumavarat (joita näissä mitoissa ei vielä ole). Lisäksi tarvitset vielä yhden vetoketjun. Itse käytin 18cm pituisen ketjun.



Ensimmäiseksi ommellaan vetoketjuun kiinni yksi päällikappale ja yksi vuorikappale. Nämä molemmat kiinnitetään helposti samanaikaisesti. Kappaleet asetellaan niin, että alimmaiseksi tulee vuorikangas oikeinpäin, siihen päälle vetoketju nurja puoli vuorikankaaseen päin ja päällimmäiseksi sitten päällikangas oikea puoli vetoketjua päin. Yllä olevassa kuvassa tuossa oikeanpuoleisessa on kankaat vielä nuppineuloilla kiinni, mutta päällikangas taitettu syrjään, jotta kuvasta näkee miten vetoketju asettuu kankaiden väliin.



Kun ensimmäinen puoli on ommeltu, käännetään ommellut kappaleet syrjään ja tehdään toiselle puolelle sama juttu. Eli kankaat vetoketjun ympärille niin, että nurjaa puolta vasten tulee vuorikankaan oikea puoli ja vetoketjun oikeaa puolta vasten päällikankaan oikea puoli. Kun tähänkin päälle on tikattu suora ommel, näyttää kappale samalle kuin yllä olevassa kuvassa oikeanpuoleinen pussukka.



Kun kaikki kappaleet on ommeltu vetoketjuun kiinni, käännetään päällikankaan kappaleet ja vuorikankaan kappaleet oikeat puolet vastakkain. Tämän jälkeen reunat tikataan yhteen. Ainoastaan kulmat jätetään auki, samoin vuorikankaan puolelle jätetään alareunaan keskelle aukko. Tätä kautta pussukka käännetään myöhemmin oikein päin. Ennen ompelua kannattaa muuten avata vetoketjua jonkin verran. Tämä helpottaa pussukan kääntämistä huomattavasti.



Kun reunat on ommeltu yhteen pitää vielä pussukan kulmatkin saada suljetuksi. Kulmat käännetään vastakkain niin, että sivusauma ja pussukan pohjan sauma jäävät vastatusten keskelle kulman ompelusaumaa. Näin yhdistetään jokainen kulma.



Kun kulmat on ommeltu yhteen käännetään koko pussukka oikein päin pohjaan jätetystä aukosta. Kun pussukka on käännetty, tikataan aukon kohta kiinni vielä vuorikankaan päältä. Yllä olevassa kuvassa olen yhdistänyt aukon kiinni nuppineuloilla ja tikkaan noiden kolmen neulan pituudelta aukon kiinni. Lopuksi vuorikangas asetellaan vielä pussukan sisään ja näin helposti pussukka onkin sitten valmis.



Mielelläni otan vastaan kommentteja tästä ohjeesta. Varsinkin jos olet kokeillut sitä niin mukava olisi nähdä myös lopputuloksiakin. Ja jos tuntuu, että ompelu ei itseltä suju, niin pussukoita on kaksin kappalein arpajaispalkintona. Vielä huomisen ajan yksi annan aarteiden facebook-ryhmän puolella ja toinen sitten viikon päivät täällä blogin puolella arvonnassa.

24 kommenttia:

  1. Kiitos selkeästä ohjeesta! :) mä yllensä teen näitä ompeluksia (ja muutenki kaiken) ilman ohjeita, mut hyvä oli 'nähdä' työvaiheet ja varsinkin nuo hankalat kohdat taas näin vaihe vaiheelta.

    VastaaPoista
  2. Laitetaan kirjanmerkkeihin tää ohje, kiitti.. :) Pitää kokeilla heti kun ehdin vetskariostoksille. Pussukoita aina tarvii!

    VastaaPoista
  3. Blogissani on sulle jotain:
    http://outinonnenkipinoita.blogspot.com/2010/10/tunnustuksia-minulle-ja-viela-kaksin.html

    VastaaPoista
  4. Hanna-Kaisa: kiva, että ohjeesta oli hyötyä. mulle on taas kauhistus tehdä jotain ilman ohjeita. sitä pitäis ehkä treenata, kuitenkin omat taidot on varmaan jo sen verran korkeat, että selviytyisikin ilman, mutta silti kiva nähdä selkeät vaihekuvat :D

    Pieni Lintu: kiitos sinulle :) odottelen innolla minkälaista pussukkaa sielläpäin alkaa valmistua :D

    Outi: kiitos paljon tunnustuksesta :)

    VastaaPoista
  5. Kiitti mahtavasta ohjeesta. Minun on pitänytkin ommella uusi rahapussukka ja tämä näyttää varsin selkeälle ohjeelle:)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentista Jeppula, ja hyvä kuulla että ohje vaikutti selkeälle. vinkkaahan sitten kun olet saanut pussukan tehtyä ;)

    VastaaPoista
  7. Selkeä ohje, kiitos siitä! Pitänee kaivaa ompelukonen esiin ja tehdä näitä muutama, sillä tarvikkeita ( kankaita ja vetskareita) on kyllä kertynyt!

    VastaaPoista
  8. Hei Anna! Oon jo pidemman aikaa seuraillut sun blogia ja ihaillut kaikkea, mita sa saat aikaan. Ja mista sa loydat sita aikaa tehda kaikenlaista!!

    Ma innostuin ompelusta kanssa tassa reilu viikko sitten kun sain ihanan uuden ompelukoneen ja hyodynsin heti sun pussukkaohjetta. Mun pussukat loytyy:
    http://strawbsdesign.blogspot.com/2011/06/wristlet-pouch.html
    ja
    http://strawbsdesign.blogspot.com/2011/06/pouches-many-pouches.html

    Kiitos loistavista ohjeista!

    VastaaPoista
  9. iso kiitos Strawbs :) kävin kurkkimassa tekemiäsi pussukoita ja aivan ihanan söpöjä olet saanut aikaiseksi. hyvä idea tuossa toisessa se rannelenkki...

    VastaaPoista
  10. Moi vielä..en ole vielä pussukoita saanut aikaiseksi mutta kysyn noista vetskoista, että kun en löytänyt 18cm pituista vaan 15cm pituisia..miten sen pitunen sopisi noihin valmiisiin mittoihin mitä sulla on tossa? Ja vähän ihmettelen miten sulla 18cm pituinen vetska käy tohon sun yläreunan mittaan 14cm?? :)

    t. Piilo-Blondi ;)

    VastaaPoista
  11. PS. Koitin mitata tuon ostamani vetoketjun niin se on kaikkiaan n.18cm pituinen, mutta se vetoketjuosa 15cm kuten tossa lapussa lukee. Että olisko se sitten samaa kokoa kun sun käyttämäsi?

    VastaaPoista
  12. Juhuu, pussukka valmis ja se 15cm vetoketju oli just passeli. Ohje oli hyvä - kiitos! Tuossa kohtaa piti funtsata ja tihrustaa kuvaa tarkoin, että kummalle puolelle vetska taittuu saumavaroiltaan kun ommellaan nuo pussukkaosat (päällinen ja vuori) toisiinsa kiinni ja ylitetään vetoketju - päädyin kääntämään vetoketjun ketjupuolen päällistä kohden ja tämä osoittautui oikean näköiseksi, tiedä sitten olisiko sillä ollut väliä kummin tekee. :) Kuvailen varmaan blogiini jossain vaiheessa ja linkitän ohjeen tänne. :)

    VastaaPoista
  13. http://pienilintu.blogspot.com/2011/07/pieni-pussukka.html

    Kiitos ohjeesta vielä kerran. :)

    VastaaPoista
  14. No siis olen ostanut sen takia noita hieman pidempiä vetoketjuja, koska en halua niitä vetoketjujen "stoppareita", eli niitä ketjussa olevia isompia mötikoitä näkyviin. vähän pidemmän ketjun saa helpommin huolellisen näköisesti kuin juuri ja juuri sopivan pituisen plus että sitä pidempää ketjua voi aina sitten saksilla lyhentää ylimääräiset pois (siinä vaiheessa siis kun on pussukan kääntämisen aika). ja siis tosiaan olen itse ostanut sellaisia vetoketjuja, joissa lukee että pituus on se 18cm. toki tuolla lyhyelläkin onnistuu varmasti hyvin, olen vaan havainnut että itse saan helpommin huolellisemman näköistä hieman "huijaamalla" ;)

    ja tuosta vetoketjun kääntämisestä. itse en ole huomannut mitään eroa ulkonäössä, riippuen siitä kummalle puolelle kääntää. käännän toki aina molemmat puolet samaan suuntaan, en vaan koskaan muista että kumpaan suuntaan. pitänee tehdä vertaileva tutkimus, jos jompi kumpi olisi parempi :D

    nyt suuntaan tästä kurkkimaan tuonne sinun blogisi puolelle valmista tuotosta... ;)

    VastaaPoista
  15. Kiitos mahtavasta ohjeesta, sopii hyvin tälläiselle aloittelijallekkin kuin minä :D oon näitä jo muutaman kappaleen tehnyt mutta yhdestä minulla on blogissa vasta kuva :D

    VastaaPoista
  16. niin ja hätäpöksy ku oon ni en malttanu sitten linkkiä laittaa :D http://vesipisaroidenropinaa.blogspot.com/2011/08/arvonta.html

    VastaaPoista
  17. kiitos Minna. hauska kuulla, että ohjeesta oli hyötyä ja vielä erityisesti se, että se sopi myös aloittelijallekin :D piipahdanpa jossain vaiheessa kurkkimassa blogisi puolella aikaansaannoksiasi ;)

    VastaaPoista
  18. Kiitos paljon tästä ohjeesta! Ystävällinen lukijani linkkasi tänne, kun kysyin vetoketjun ompeluun vinkkejä. :)
    Ihana tämä sinun blogisi! :)

    Mukavaa viikonloppua!
    -Liisa

    VastaaPoista
  19. kiitos Liisa :) mukava kuulla, että ohjeesta oli apua :)

    VastaaPoista
  20. Kiitos ihanasta ja yksityiskohtaisesta ohjeesta! En ole uskaltanu aikasemmin tehdä pussukoita, kun luulin sen olevan vaikeaa, näillä ohjeilla se ei sitä kuitenkaan ollut :) Ja lapset kiittää, kun saavat kantaa leluja pussukoissa, niitä onkin jo iso läjä :D

    VastaaPoista
  21. kiitos Henna, mukava kuulla että olet innostunut pussukoiden ompelusta. tämä ohje on oikeesti tosi simppeli, siksi halusinkin sen jakaa. ja tällä saa vielä ton vetskarinkin tehtyä siististi, eli juuri sen vaikeimman kohdan.

    VastaaPoista
  22. kiitos tosi hyvästä ohjeesta, tein vähän soveltaen meikkipussin, ja siitä tuli tosi hieno! :)

    VastaaPoista
  23. ihan mahtava kuulla Repsu :D hienoa että ohjeesta oli hyötyä

    VastaaPoista